Skal du have stedsegrønt i haven?

Det er dejligt med have. Smukt er det med alle de farvede blomster om sommeren, ja lige fra tidligt forår til sent efterår kan man have blomster i haven. Og de mange buske og træer er også fantastiske at kigge på. Både i det tidlige udspring, i fuldt sommerflor og når de flotte efterårsfarver kommer frem. Men det meste taber løvet og står bart om vinteren. Så er det skønt med stedsegrønne planter i haven. Her er en af dem.

Den flotte thuja er en fantastisk plante. I virkeligheden er det et stedsegrønt træ, der kan blive helt op til 30 meter højt. Det er dog sjældent, at thujaer får lov at blive så høje i danske parcelhushaver. Her bruges de ofte som hækplanter og som en plante, der giver læ for vinden. Planter man en hæk af thuja, så har man en dejlig hæk, der både er vindtæt og uigennemsigtig. Bag en hæk af thuja er man helt ugenert og kan nyde sit privatliv, ganske uforstyrret.

Thuja i forskellige farver

Der findes seks arter af thuja. Og den fås i flere farver. Lige fra mørkegrøn til næsten gul. Og der er tale om en robust plante, der tåler lidt af hvert. Selv hård beskæring. Derfor er thuja særdeles velegnet som hækplante. Her får man en hæk, som aldrig taber bladene. En hæk som er grøn hele året, og som småfuglene elsker at gemme sig i.

Der er blot én ting, man skal vide om thuja. Nemlig, at den ikke tåler urin. Har man hund, så skal man ikke plante thuja der, hvor hunden besørger. Hvis en gren på en thuja får urin på sig, går den ud. Derfor skal hunde og thujaer holdes adskilt. Men det kan også sagtens lade sig gøre. Man skal blot være opmærksom på dette faktum, inden man kaster sig ud i købet.

Den eviggrønne hæk

Har man thuja i haven, så gør det ikke så meget, om blomster og buske visner og taber løvet, for thujaen forbliver grøn og smuk hele året, både som hæk og som stedsegrønt træ, og vinteren får derfor aldrig helt bugt med det grønne.