Disse Ting Kan en Byggesagkyndig Hjælpe dig Med

Når man står overfor at skulle sælge en bolig, så er man pludseligt nødt til at involvere sig med en masse forskellige mennesker. For nogle kan det være en god idé at få fat i en advokat, for at sikre at alt det juridiske er på plads, i forhold til salget. For de fleste, er en ejendomsmægler en god allieret – det kan være utroligt hårdt arbejde at skulle gøre alting selv. Derudover er der selvfølgeligt håndværkere og lignende, som kan hjælpe én med at sætte huset eller lejligheden i stand, før ”Til Salg”-skiltet sættes op. Alle disse personer er ganske vigtige, og det er godt at du har tænkt på at få dem involveret. Men hvad med den byggesagkyndige – har du taget fat i sådan én?

Det er langt fra alle der ved, hvad en byggesagkyndig egentligt er for en størrelse. Det er dog en af de absolut vigtigste personer at tage fat i, hvis du gerne vil sælge dit hjem.

En byggesagkyndig er en person der har en baggrund som enten ingeniør, bygningskonstruktør eller arkitekt. De har så været ude på arbejdsmarkedet med denne teoretiske viden, og sat den i praksis, i minimum 5 år. De har derefter klaret sig igennem et ret intenst optagelseskursus der varer hele 4 dage. Først når man har klaret sig igennem alt det, kan man få en chance for at kalde sig for byggesagkyndig. Der er altså tale om en person der ved alt hver der er værd at vide om boliger, og det er lige præcis derfor, at en byggesagkyndig er enormt praktisk at kende, når man skal have sin bolig solgt.

Men hvad kan sådan en byggesagkyndig sådan helt konkret hjælpe dig med? Først og fremmest, så er det kun byggesagkyndige der har lov til, at udfærdige en gyldig tilstandsrapport af din bolig. Det kan i princippet lade sig gøre at sælge en bolig uden at få lavet en tilstandsrapport, men det er næsten altid en virkelig dårlig idé. Uden en tilstandsrapport er der nemlig ikke nogen der vil give dig en ejerskifteforsikring, og det betyder, at du hæfter personligt hvis der opstår problemer med boligen efter den er solgt. Selv hvis der er gået flere år siden salget, kan du pludseligt stå og skulle af med en masse penge.

Det er også en byggesagkyndig du skal have fat i, for at få udfærdiget Energimærke + Energimærkning af boligen. Energimærkning er et krav for at kunne sælge langt de fleste boliger, og du kan altså ikke lovligt sælge din bolig uden at have fået energimærket den først. Det er desuden værd at vide, at den byggesagkyndige i forbindelse med energimærkningen også udfærdiger en energirapport, som blandt andet indeholder forbedringsforslag, som du eventuelt kan vælge at implementere, og dermed gøre din bolig mere interessant for købere.